Här hemma har jag mängder av äpplen, så det blir ju att baka en hel dem av dem. Sedan gör jag även en del must, saft, kompotter med mera. En sak jag ska baka idag är skånsk äppelkaka, det receptet fick jag av en elektriker i Laholm faktiskt, som har som hobby att baka. Självklart ska jag dela detta recept även med er.
INGREDIENSER
250 g kavring
200 g ströbröd
250 g smör
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
2 msk strösocker eller farinsocker
1 kg äpple
0,5 dl strösocker
saft från 0,5 citron
0,5 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU
Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
Skala, kärna ur äpplena och skär dem i grova bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronjuice. Koka mjukt till en tät kompott.
Sätt ugnen på 175°
Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker på toppen. Baka i ugn 175° i cirka 30-35 minuter.
Något annat jag har hittat en hel del det senaste, är svamp. Varit ute och plockat en del. Så det blir även att laga något gott med detta. Samt även förvälla och frysa in resten så att man kan ha det i vinter.