Även om det mest är kakor och bakning jag talar om i denna blogg, så har jag även ett stort intresse av att laga mat. Något jag upptäckt det senaste är att det är gott med vin i maten. Det gäller bara att man väljer rätt vin. Läste ett par tips så som dessa:
Söta ingredienser som lök och morötter kompletteras fint med ett mindre torrt rött eller vitt vin
I lättare rätter med till exempel fisk eller grönsaker kan man använda ett lätt, vitt vin utan ekfatskaraktär
Rätter med rött kött och fågel klarar ett mustigt och smakrikt vin
Jag har även hittat en favorit att laga med, som innehåller vin. Det är en boeuf bourguignon. Självklart får du receptet här.
800 g nötkött i bitar
1 msk smör
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1,5 msk vetemjöl
3 dl rött vin
3 msk Touch of Taste Oxfond med rödvin
2 dl vatten
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
600 g 12 st steklökar
200 g små champinjoner
150 g skivad bacon
salt och peppar
Bryn köttet i en het stekpanna med smör och lite olja.
Krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.
Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem i en stekpanna tillsammans med tomatpurén. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad.
Koka upp allt i pannan under omrörning.
Slå över allt i grytan över köttet och tillsätt buljong så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1 1/2 timme.
Förbered garnityret under tiden köttet kokar klart.
Skala smålökarna (det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten).
Skär baconet i strimlor och stek de i pannan.
När baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna.
Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter.
Ja, vin är ju även gott till maten med, inte bara i. Har börjat lära mig mer och mer om olika viner. Det är ju en väldigt stor skillnad på vin och vin, har jag läst mig till. Funderar även på att gå nån kurs eller vinprovargrej, för att lära mig mer om detta!