När min farmor gick bort och vi började att rensa hemmet inför bouppteckningen så hittade jag en riktig skatt! Nämligen alla hennes recept på kakor, bullar och annat gott, som hon alltid bakade när jag var liten. Jag blev väldigt glad och jag var ju den som fick behålla den. Läste om arvsrätt i en blogg, att det ska vara på ett visst sätt, med vad man ärver, men när det kommer till recept är det inte riktigt samma sak.
Det är skillnad i smak på att använda riktigt smör än margarin när man bakar. Min farmor bakade bara med smör och gärna mycket av den varan! Så gör även jag så klart. Tänkte jag ska dela med mig av ett av farmors recept på kaka här.
Farmors goda kaka
Ingredienser:
Glasyr:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Vispa samman ägg, kakao, vaniljsocker, salt och mjöl och rör sedan ner det i smöret.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Blanda under tiden alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter.
Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Bred glasyren på kakan och grädda ytterligare 5-10 minuter på andra falsen uppifrån.