Mysig kusinträff

Jag har ju ganska så många kusiner och dessa bor utspridda över landet så vi ses inte så ofta. Dock brukar vi försöka dra ihop lite kusinträffar då och då. Då är det en av oss som har hand om det kan man säga, och bjuder hem alla. Denna gången var det min tur att ha det och det var för ett tag sedan. Jag valde att ha det hemma hos mig, självklart med en massa hembakat, bland annat kanelbullar, som ni ska få recept på lite längre ner. Träffen blev kanon, fick pratat med alla mina kusiner om allt från takstolar, till bebisar som är på väg till vad andra släktingar har för sig. Vi bestämde oss även för att snart dra ihop ännu fler av släkten för en trevlig fest, blir nog mot slutet av sommaren som vi ska göra det.

Goda kanelbullar

Även om det är varmt ute, så är det alltid godast med hembakat, så bakade ju en massa till kusinträffen. Men jag bakade mycket på kvällarna och frös in. Bland annat dessa kanelbullar:

150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l) Kärnvetemjöl

Sen kan man välja flera olika fyllningar:

Kanelfyllning:

150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel

Choklad- och hasselnötsfyllning:

Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
Strö på 2 msk socker
50 g hackad mörk blockchoklad
50 g hackade hasselnötter

Mandelmassa- och apelsinfyllning

Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin
Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över

Nutellafyllning

Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen.

Till pensling:

1 ägg
Pärlsocker eller hackad mandel

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

 

30 Jun 2018